top of page

BIOGENE FIBRER

03C94626-C387-48B2-BE67-91623AD420DC.jpeg
Hva er biogene fibrer?

 

Biogene materialer omhandler materialer laget av fibre fra plante- og dyreriket.  Dette inkluderer bl.a tre, halm, hemp, cellulose, bambus, ålegress, lin, kork, bomull, ull. 

Planterriket har til felles cellulose, hemicellulose og lignin. Fiber fra dyr innheolder bla. keratin.

Ettårig biogene materialer - planter eller vekster som fullfører hele livssyklusen sin, fra spiring til frøsetting, i løpet av ett år. De er hurtigvoksende, fornybare ressurser som binder karbon.

Denne siden gir en kort oversikt over biogene fibrer. For mer detaljert data over sertifiserte byggeprodukter klikk her.

Snitt. Halm_Ask.jpg

Når man ser nærmere på stilken av halm, ser man at den har mange lommer med luft, noe som bidrar til den ekstra gode isoleringsevnen.

Hvorfor bruke biogene materialer?

Fellesevner:

  • Fornybare

  • Høy styrke i forhold til sin lave egenvekt

  • Isoleringsevne

  • Støydempende

  • Fuktighetsregulering

  • Lite energikrevende

  • Raskt nedbrytbare

  • Lokal ressurs

32CA1222-5348-48F0-A6F2-B90795FCB481.jpeg

Ecococon prefabrikerte halmpaneler

Ulike typer av naturfibrer:

22626991-img_0395.JPG

Halm

Halm er et fibermateriale som består av det tørre, gule, strå-aktige materialet som er igjen på åkrene, etter kornet høstes. I Norge dyrkes det ca. 1,1-1,3mill. tonn korn årlig.  Dette kan være havre, hvete, bygg, eller rug .

Halm brukes i mange forskjellige sammenhenger og har mange flere bruksområder. En vanlig anvendelse av halm er som et naturlig og bærekraftig byggemateriale. Halm kan brukes til å bygge / isolere vegger, tak og gulv, i form av halmballer eller halmpaneler og/ ell. halmplater.
Andre bruksområder for halm inkluderer papir, tekstiler, kurver, matter og emballasje.

For mer informasjon om halmhus : https://strawbuilding.eu

Hemp

Hemp, Industriell-hemp, Cannabis sativa, er en allsidig plante. Plantene kan dyrkes på de fleste jordsmonn, krever lite vann, og fravær fra kjemikalier. Fibrene dyrkes for produksjon av bl.a tekstiler, biodrivstoff, og bygningsmaterialer. Dette refererer til plantens stilk, blader og frø.
Frem til plantens forfølgelse, 1937 - Marijuana Tax Act - har planten vært verken lov å dyrke, selge eller importere. Idag er nn bredere forståelse for dens egenskaper og fordeler, hvilket forhåpentligvis kan føre oss til en dypere aksept. 

Hemp _ natfiber.com.png
Lin fibre_ Mon Isolation.png

Lin

Lin er en ettårig plante . Den kan fremstilles for  olje (linolje),  eller til tekstiler (spinnlin).
I Norge finnes kun én type lin, Linum usitatissimum, “det svært nyttige”. Dyrking av lin avtok etter oppfinnelsen av treskemaskiner for bomull, fra omkring 1790-årene.

Jute

Corchorus tilhører linfamilien, en fiberplante som brukes til produksjon av tekstiler og nett. Juteindustrien har imidlertidig opplevd nedgang de siste årene på grunn av konkurranse fra syntetiske fibre. Jute er isoleringsdyktig, og motstandsdyktig mot skadedyr og sopp. Utover tekstilproduksjon brukes jute til produksjon av papir, filt, komposittmaterialer og noen industrielle produkter

Jute _ 123rf.com.png
7DEBCD8B-FFFB-4D44-87C0-A61D68913D5A.jpeg

Trefiber

Treull, anvendt fra overskudd, fra trelastindustrien. Rester av tre, blir videre makulert og renset, så dampet, varmepresset, beskjært, og tørket. Dimensjonene på selve trefibrene kan variere fra 1 mm - 8 mm i bredde, til 0,1 mm - 0,3 mm tykkelse.

675C1F2A-954F-4B73-AD0C-4A6599A3FB94.jpeg

Ull

Ull er et naturlig fiber som i hovedsak kommer fra sauer, men kan også komme fra geiter, kameler og alpakkaer etc. Det finnes ulike typer ull basert på hvor det kommer fra, hvilket dyr, og hvordan det er blitt behandlet. De mest vanlige bruksområdene er klær, tepper, sengetøy, og polstring av møbler. Samt spunnet ull til tråd. Ull kan  også brukes som isolasjonsmateriale. Til sammenliging av syntetiske produkter har ull fordeler med å være naturlig flammehemmende og pustende.

675C1F2A-954F-4B73-AD0C-4A6599A3FB94.jpeg
IMG_1244.jpeg

Ålegress

Zostera marina - En marin plante som finnes langs store deler av norskekysten, hvor den trives i grunne bløtbunnsområder. 
Ålegress er kjent for sin evne til å rense og filtrere vann. Plantens røtter fungerer som naturlige filtre og bidrar til å fjerne forurensninger og næringsstoffer fra vannet. Ålegress er spiselig og blir dyrket for matproduksjon i enkelte regioner. Planten bidrar til å berike jorden med viktige næringsstoffer ved at røttene binder nitrogen fra atmosfæren, og frigjør det i jorden.

Cellulose

Cellulose fra resirkulert papir kan brukes som råmateriale til produksjon av ulike materialer. Noen anvendelser av cellulose er: Celluloseisolering, papirmasse, bioplast, filmbaserte materialer, og kompositter.

Paperpulp_resirkulertpapir_foto_Katarina.jpeg
Gress _ Gramitherm.png

Gress

 I Norge finnes ca. 160 ulike typer gress.

Gress som bygningsmateriale, føyer seg inn i rekken av å utvide miljøvennlige produkter. Som bygningselement kan det være for taktekking; i form av gressmatter eller torv, vegger; “biofasader” og isolasjon, og bygningsplater. Gress kan også brukes til erosjonskontroll i skråninger, da røttene hjelper til med å binde jordpartikler og reduserer ras.

Takrør / Siv

Siv er en flerårig plante som vokser i våtmarker og langs vannkanter. Siv kan brukes som et naturlig  taktekke materiale. Sivtak er  kjent for sin estetiske appell og rustikke utseende. Tak laget av siv gir god isolasjon mot både varme og kulde, og det er også vanntett og holdbart. Siv kan også brukes til å bygge vegger, gjerder, matter, kurver, og  isolasjon. Det kan også brukes til å bygge båter, broer og flyteplattformer i våtområder.

C95A0EBF-390B-4BCB-823B-E4D51FAD403A.jpeg
Brennelse _ nesle.no.png

Brennesle

Urtica dioica , er en planter som har vært i bruk  i ulike sammenhenger gjennom historien, inkludert tekstiler og bygningsprodukter. Brenneslefibre utvinnes hovedsaklig fra plantens stengler. Fiberen har en naturlig styrke og holdbarhet, og den kan spinnes og veves til forskjellige tykkelser og teksturer.

bottom of page